Heatcom
Bemutatótermeink és ügyfélszolgálatunk 2023.12.21. és 2024.01.01. között zárva tartanak!

Ház és lakásfelújítási tippek sorozat 1. – Padlófűtés felújítandó lakásokba, házakba

Padlófűtés heatcom termékekkel
Ha valaki házat, vagy lakást vesz, akkor biztosan nekifog valamilyen felújításnak. A felújítás mértéke jelentősen függ a kiinduló állapottól, azonban vannak olyan dolgok, amelyeket szinte minden esetben cserélni szoktak, mielőtt beköltöznek. Ilyenek például a burkolatok, a szaniterek, de a fürdőszoba felújítást is sokan nagyon fontosnak tartják, mivel nem szeretnék a korábbi tulajdonos fürdőszobáját használni. Ennek elsősorban higiéniai oka van, de az esztétikai igények is megkövetelik a fürdő felújítást.

Minél régebbi a lakás, a ház, annál inkább felmerülnek olyan műszaki fejlesztések, mint a vízvezetékek, a villanyvezetékek cseréje, valamint a hőtechnikai beruházások, mivel nem csak az a fontos, hogy az otthonunk jól nézzen ki, hanem műszakilag is szeretnék, ha korszerűbbé válna a lakásunk. Vegyük sorra ezeket, nézzük meg, hogy a felújítás során mire kell figyelni.

A legfontosabb, a sorrend!

 

Vízrendszer, fűtési rendszer, villamos vezetékek és nyílászárók cseréje

Ha komplett felújításról van szó, tehát van 4 fal, akkor a durva munkákkal kell kezdeni, valamint az olyan dolgokkal, amelyek a falon belül vannak. Tehát a külső-belső nyílászárók cseréje, a vízrendszer cseréje, a villamos vezetékek cseréje. A villamos vezetékeknél érdemes megnézni, hogy a bejövő hálózat megfelel-e az igényeinknek, ugyanis régi házaknál és lakásoknál még látni 16 Amperes villanyórákat, amelyek a mai világban már elavultnak számítanak, ilyen esetekben érdemes a hálózatot felbővíttetni, hiszen gondoljunk csak bele, szinte már mindenünk elektromos.

 

Ház felújítása heatcom

 

Ebben a szakaszban kell gondolnunk a fűtésrendszerre is. Ha a meglévő fűtésrendszer még jónak mondható, akkor is érdemes azt szakemberrel bevizsgáltatni, mivel lehet, hogy a jónak kinéző fűtésrendszer számos veszélyt és hibaforrást rejt, amely indokolttá teszi a felújítást, cserét. Ha az is megérett a cserére, akkor érdemes átgondolni, hogy a ház jellege milyen fűtésmódokat enged meg, és ha mondjuk elektromos fűtésben gondolkodhatunk, akkor a villamos hálózat fejlesztését már ennek megfelelően kell megtervezni. Ha a régi fűtésrendszer jó, akkor is meg kell vizsgálni a komfortosabbá tétel lehetőségeit.

Ebben a szakaszban kell elgondolkodnunk az aljzatszigetelésen, ugyanis a régi házakban ez még nem volt divat, de manapság szinte alapkövetelmény a megfelelő aljzatbeton alatti szigetelés. Ha fel kell szedni a betont, akkor mindenképpen a durva munkák során kell ezt megtenni, később erre már nem lesz lehetőség.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor jöhetnek a szépítő munkák, a festés, burkolás, bútorozás, de ezelőtt nézzük, hogy hova érdemes, és mikor kell az elektromos padlófűtést kialakítani.

 

Padlófűtés kialakítása

Ha szeretnénk elektromos padlófűtést, akkor jellemzően azt a fürdőbe, wc-be, konyhába, nappaliba érdemes betervezni.

A teljes házat nem érdemes padlófűtéssel tervezni, mivel a szobák manapság kicsik, és a bútorok miatt nem igazán lesz kellő mennyiségű hőleadó alapterület, valamint sokan óvakodnak a hálóterekben a padlófűtéstől.

 

Ház felújítása heatcom

 

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen norvég elektromos fűtőpaneleket ajánlunk ezekbe a helyiségekbe, nézd meg a nordart.hu oldalunkon a különböző lehetőségeket.

Ha a padlófűtést meg akarjuk valósítani, akkor a villanyszerelés során meg kell csináltatni a termosztátnak a helyet a falon, a vezetéket oda kell húzatni a villanyszerelővel, ez nem nagy gond, mivel a villanyszerelők többsége tudja, hogy ezt hogyan kell megtenni. Az aljzatbetonozás után kell magát a padlófűtést legurítani. Ez egy nagyon egyszerű, akár házilag is kivitelezhető folyamat, de akár a villanyszerelők, akár a burkolók ezt meg tudják csinálni.

Ha hidegburkolat kerül rá, mondjuk konyhába, vagy fürdőbe tesszük, akkor a fűtőszőnyeg legurítása után le kell önteni aljzatkiegyenlítővel, majd ezután mehet rá a járólap. A rétegvastagság szinte elhanyagolható, de érdemes vele számolni, mindössze 4-5 mm a vastagsága. Ha a nappaliba szeretnénk padlófűtést, akkor csak egy réteg fóliát kell leteríteni, erre jön a szigetelőréteg, majd jöhet a fűtőszőnyeg és a laminált padló. Ezt érdemes úgy kiválasztani, hogy alkalmas legyen padlófűtésre, de az összes szaküzletben kaphatóak ilyen padlóburkolatok, manapság ez már nem extra dolog.

 

Fontos a jó szigetelés!

A padlófűtés szerelése és beüzemelése után a belső munkák a befejező szakaszba fordulnak, a külső munkák között érdemes említeni a szigeteléseket. A jó szigetelés nagyon fontos akkor, ha hosszú távra tervezünk, mivel óriási energiamennyiség megy el főleg régi házak esetében a levegőbe, ezeket mindenképpen ki kell küszöbölni. A homlokzati szigetelés mellett a padlásfödém szigetelése is kulcsfontosságú, ugyanis a felszálló meleget sem szabad engedni, hogy távozzon.

 

Napelemes rendszer kiépítése

Ha a fűtésmódok közül az egész házat elektromosan szeretnénk fűteni, úgy szükség lehet napelemes rendszer telepítésére, ugyanis igaz, hogy a beruházási költségen az elektromos fűtések kiépítésénél már sokat spórolhatunk, de az üzemeltetési költségeket is érdemes kordában tartani, jobb esetben nullázni. Ha csak a padlófűtést szeretnék elektromosan kialakítani, akkor a tervezés során célszerű kiszámoltatni szaktanácsadóinkkal, hogy mekkora rendszerre lesz szükségünk, annak milyen áramigénye van, ha az egész házat, akkor pedig egy komplett ajánlatban érdemes a beruházási költségeket megismerni, hogy össze tudjuk hasonlítani más fűtésmódokkal és tudjuk, hogy mekkora napelemes rendszerre lesz szükségünk.

 

Érdemes hozzánk fordulni, mert a több mint 10 éves tapasztalatunk során sok ezer ügyfelünknek oldottuk meg a fűtésproblémáját és mivel minden ház más és más, ahhoz, hogy  jó döntést tudjunk hozni, érdemes pontosan kiszámolni a dolgokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!