Heatcom
Bemutatótermeink és ügyfélszolgálatunk 2023.12.21. és 2024.01.01. között zárva tartanak!

Fűtőszőnyeg megfelelő teljesítmény kiválasztása

Melyik fűtőszőnyeget válasszam? A 150, vagy a 100 W-osat? Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy az adott helyiségbe melyik teljesítmény lesz a jó megoldás, néhány dolgot figyelembe kell venni.

Melyik fűtőszőnyeget válasszam? A 150, vagy a 100 W-osat? Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy az adott helyiségbe melyik teljesítmény lesz a jó megoldás, néhány dolgot figyelembe kell venni:

  • Önálló fűtést szeretnénk?
  • Csak kiegészítő fűtésre lenne szükségünk?
  • Új építés, felújítás? Van valami egyéb fűtés a helyiségben?
  • Milyen a szigetelés?

 

Elsőre bonyolultnak tűnhet a sok kérdés, de leegyszerűsíthető!

Alaphelyzetben ha van egy helyiségünk, amelyben padlófűtést szeretnénk, és nincs más fűtésmegoldás, akkor célszerű a nagyobb teljesítményt választani. Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hogy mekkora a helyiség ún. teljesítményigénye, általános esetekben légtérfogatonként 35 W teljesítménnyel célszerű számolni. Tehát mondjuk van egy 15 m2-es szoba, 2,8 m-es belmagassággal, akkor 15 x 2,8 = 42 m3 lesz a légtérfogat, ezt kell megszorozni 35-el, tehát 42 x 35 = 1470 W. Ennek alapján ebbe a helyiségbe elektromos fűtés esetén le kell telepíteni legalább 1500 W-os teljesítményt.

Ez általánosságban igaz, lehet, hogy az épület nem túl korszerű, de az is lehet, hogy most épül és különösen nagy gondot fordítanak a szigetelésre, ezért felesleges ennyi teljesítmény, azonban ilyen esetekben érdemes az ügyfélszolgálatunk véleményét kikérni, de most maradjunk az általános eseteknél.

Mit tartunk általános esetnek? Nagyjából 10 éves épületet az akkori szabványok szerinti műszaki megoldásokkal. 38 cm vastag falakkal, 10 cm homlokzati szigeteléssel, műanyag 2 üveges nyílászárókkal, 5 cm aljzatszigeteléssel.
Ha mondjuk a példánk szerint ebbe a helyiségbe csak padlófűtést szeretnénk, akkor legalább 10 m2 150 W-os fűtőszőnyeget kell választani. Érdemes padlófűtés esetén mindig számolni azzal, hogy a helyiségben hol lesznek a berendezési tárgyak, mert mondjuk egy beépített szekrény alá, vagy egy fürdőben a kád alá teljesen felesleges padlófűtést tenni, onnan nem sok hő fog kijönni. Ha ugyanebbe a 15 m2-es szobába csak azt szeretnénk, hogy a padló ne legyen nagyon hideg, vagy önálló fűtésként fali fűtőpanel, vagy radiátorok már vannak, akkor elég, ha 30%-al kisebb teljesítménnyel számolunk. Egyszerűség kedvéért elég a 100 W-os.

Mindenképpen célszerű a saját számításaink után, a megrendelés előtt egyeztetni kollégáinkkal, mivel egy rövid telefonhívás során is vissza tudják igazolni, hogy az előzetes számítások helyesek e, és segítenek kiválasztani a helyiségbe a legmegfelelőbb fűtésmegoldást.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!