Heatcom
Bemutatótermeink és ügyfélszolgálatunk 2023.12.21. és 2024.01.01. között zárva tartanak!

Ház és lakásfelújítási tippek sorozat 3. – Padlófűtés meglévő burkolat esetén

Laminált parketta lerakás
Ha veszünk egy házat, vagy lakást és az műszakilag rendben van, csak egy festés és néhány burkolatcsere szükséges, akkor is érdemes elgondolkodni a padlófűtés kiépítésében, leginkább a nappaliba, a konyhába, a fürdőbe.

Ezzel kapcsolatban sok kérdés merül fel, mivel az ilyen jellegű felújításokat mindenki szeretné nagyon gyorsan, olcsón megúszni. Az első kérdés az, hogy a jelenlegi burkolatra rakható-e az új?

 

Hidegburkolattal kapcsolatos teendők

hidegburkolat lerakása

Ha hidegburkolatról van szó (pl. járólap), akkor mindenképpen célszerű a régi burkolatot felszedni, mert nem igazán lehet tudni, hogy azt milyen ragasztóba ágyazták és kellően stabil e a régi felület. Ha a burkolat fényes felületű, akkor nehezen ragasztható rá az új. Gondot okozhatnak az ajtók a kialakuló magasabb burkolat miatt. Ha felszedjük a korábbi burkolatot, akkor a letisztított aljzat magassága már megmutatja, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ha van bőven hely, akkor vastagabb burkolatot is választható, könnyedén letehető az elektromos fűtőszőnyeg és arra mehet a burkolat. Már 15-20 mm elég arra, hogy normál járólapot és a fűtőszőnyeget is le tudjuk fektetni.

A rétegrend tehát az alábbi:
Aljzatbeton-fűtőszőnyeg (4 mm)- aljzatkiegyenlítő (padlopon -2 mm), burkolatragasztó (3 mm) -Burkolat (8-10 mm). Ha még ez is kevés, akkor az ajtókból le kell vágni. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy az efféle burkolatcseréknél az ajtókból csak keveset kell levágni, ami könnyűszerrel megoldható.

Érdemes eldönteni, hogy elsősorban önálló fűtést szeretnénk, vagy a meglévő fűtés mellett szeretnénk a padlót komfortosabbá tenni, ugyanis kétféle teljesítményű fűtőszőnyeg választható. A kivitelezést ez nem befolyásolja, ahogy a rétegrendet sem.

 

Melegburkolattal kapcsolatos teendők

Melegburkolat felszedése

Ha a nappaliba laminált burkolatot tervezünk, akkor az is kivitelezhető. Van kimondottan laminált padló alá alkalmazható típus is, ebben az esetben a kivitelezés az alábbiak szerint történik.

A meglévő burkolat eltávolítása után a tiszta aljaztra egy párazáró fóliaréteg kerül. Erre jön a lehetőleg 5 mm vastag szigetelő alátét (XPS), és erre terítjük ki a fűtőszőnyeget. Ha a szükséges villamos kötések már készen vannak, akkor jöhet a laminált padló. A padló beszerzésénél mindenképpen olyan típust válasszunk, amelyet lehet alkalmazni padlófűtéshez, de ez ma már nem extra, a forgalmazók tudják, hogy miről van szó.

A padló lerakása után az ajtókat kell beállítani, és már indulhat is a fűtés.

Minden esetben célszerű szaktanácsadóinkkal egyeztetni, mivel nagyon sok esettel találkoztak és biztosan lesz olyan ötletük, amelyet érdemes megfogadni.

Ha kíváncsi vagy, hogy a te otthonodba mekkora méretű padlófűtés szükséges, akkor használd kalkulátorunkat vagy kérj mindenre kiterjedő ingyenes ajánlatot szakértő munkatársainktól!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!