Heatcom
Bemutatótermeink és ügyfélszolgálatunk 2023.12.21. és 2024.01.01. között zárva tartanak!

Fűtőkábel vagy fűtőszőnyeg? Melyiket válasszam?

Elektromos padlófűtés esetén felmerül kérdés, hogy a kivitelezés során fűtőszőnyeget vagy fűtőkábelt alkalmazzunk inkább. Az alábbi bejegyzésünk segíthet a választásban.

A fűtőszőnyeg

A fűtőszőnyeg egy üvegszálas hálóra (szélessége 50 cm) szerelt nagyon vékony fűtőkábel (átmérője 3 mm). Az üvegszálas háló összetartja a fűtőkábelt a telepítés egyszerűsítése és a fűtőkábelek közti távolság garantált megtartása érdekében. Előre meghatározott négyzetméterenkénti teljesítményben kapható. Ez a legkönnyebben telepíthető elektromos padlófűtés rendszer.A fűtőszőnyegek kész aljzaton, például beton esztrichen vagy rétegelt lemezen használhatók, és azt javasoljuk, hogy rugalmas csempe ragasztóba ágyazva vagy rugalmas aljzatkiegyenlítő anyaggal befedve kerüljön telepítésre.

Alacsony építési magassága (min. 5 mm) miatt a fűtőszőnyegek kiválóan alkalmazhatóak olyan esetekben is, ahol már nincs lehetőség a padlószint megemelésére (pl. felújításoknál vagy meglévő burkolatra való telepítésnél).

Amennyiben szükséges a fűtőszőnyeg esetében az üvegszálas hálóról a fűtőkábelt le lehet bontani, és az aljzathoz rögzítve elvezetni ezzel egy úgynevezett “hibrid” rendszer jön létre.

A fűtőkábel

A fűtőkábel telepítése több időt és munkát igényel, mint a fűtőszőnyeg, de extra rugalmasságot biztosít a telepítő számára, különösen kisebb akadályokkal rendelkező területeken (pl.: fürdőszoba) vagy amorf alakzatú helyiségekben. Illetve a szükséges négyzetméterenkénti teljesítmény megválasztásában is nagyobb szabadságot ad, ugyanis a fűtőkábelek közti távolságot bizonyos szabályok betartásával az igényeinknek megfelelően mi határozhatjuk meg.

A fűtőkábelt a telepítés során az aljzatszigetelés felett lévő vashálóra erősítve vagy az előkészített beton aljzathoz való acél rögzítőszalag segítségével telepítendő. Ezért a fűtőkábelek az extra mechanikai védelemnek köszönhetően robosztusabbak, átmérőjük 6 mm.

A fűtőkábel rendszerekhez általában a csempézés előtt szükség van egy fedő esztrich beton vagy aljzatkiegyenlítő rétegre, mivel a kábel hajlamos mozogni a csempézés során.

Általánosságban elmondható, hogy új építés esetén mindegy hogy a fűtőkábeles vagy a fűtőszőnyeges rendszert választjuk. Felújításnál azonban többnyire jobb megoldás a fűtőszőnyeg telepítése.

Összefoglalva a fűtőszőnyegek egyszerűbben, gyorsabban, kevesebb munkaerőigénnyel telepíthetőek. A fűtőszőnyegek drágábbak mint a fűtőkábelek, de tapasztalataink alapján a fűtőkábel kedvezőbb ára ellenére, a munkaerőigényesebb kivitelezés miatt, a két rendszer kivitelezésének teljes költsége közel azonos.

Ha segítségre van szüksége abban, hogy Önnek melyik padlófűtésrendszer lenne a legmegfelelőbb kérem keresse kollégáinkat elérhetőségeinken.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!