Heatcom
Bemutatótermeink és ügyfélszolgálatunk 2023.12.21. és 2024.01.01. között zárva tartanak!

Fűtőkábel teljesítmény meghatározása

A fűtőkábeles padlófűtés tervezésénél az egyik legfontosabb feladat a megfelelő négyzetméterenkénti teljesítmény meghatározása a padlófűtés funkciójához.

A helyiség négyzetméterenkénti teljesítményigénye függ a szigeteléstől, az ablakfelületek méretétől és a belmagasságtól, illetve attól, hogy főfűtésként vagy kiegészítő fűtésként (úgynevezett komfortos padló) szeretnénk használni. Az alábbi információk tájékoztató jelleggel segítenek a megfelelő teljesítmény kiválasztásában.

Kiegészítő fűtésről akkor beszélünk, ha az adott helyiségben a megfelelő levegő hőmérséklet biztosítása folyamatosan megoldott, de szeretnénk ha a padló melegebb/komfrotosabb lenne.

Jól szigetelt helyiségben, átlagos méretű ablakfelületek és belmagasság esetén az alábbi értékek lehetnek megfelelőek. A kiegészítő fűtésként (úgynevezett komfortos padló) történő alkalmazás esetén inkább az alsó értékek telepítése javasolt.
(az ajánlás a teljes területre vonatkozik)

  • Fapadló, vinil és parketta esetén: 80-100 W/m²
  • Természetes kőburkolat vagy kerámia járólap esetén: 100 – 150 W/m²
  • Fürdőszoba esetén: 140 – 160 W/m²

 

Kevésbé jól szigetelés, nagy belmagasság vagy nagy ablakfelületek esetén magasabb négyzetméterenkénti teljesítményre van szükség. Ajánlott további 30 – 50 W/m2 teljesítménnyel kalkulálni.

A fűtőkábelek esetében a telepítés során, a kívánt négyzetméterenkénti teljesítményt az előre meghatározott kábeltávolsággal tudjuk elérni. Ennek a kábeltávolságnak a meghatározásához nyújt segítséget az itt elérhető kalkulátorunk.

Megjegyzés:

A legmagasabb teljesítményértékek a különböző burkolatok esetén:

  • a fűtőkábel 2-3 cm-es beágyazással fapadló, vinil és parketta esetén: max. 100 W/m²,
  • a fűtőkábel 3-6 cm-es beágyazással fapadló, vinil és parketta esetén: max. 140 W/m²,
  • természetes kőburkolat vagy kerámia járólap esetén: max. 200 W/m².

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!